CHÍNH QUYỀN CỘNG SẢN VIỆT NAM TẤN CÔNG VÀ ĐÀN ÁP GIÁO HỘI CÔNG GIÁO VIỆT NAM – Vietnam’s communist government attacks and repression Vietnam Catholic Church


                                         Ủy Ban Tự Do Tôn giáo Quốc Tế ( USCIRF ) yêu cầu Chính phủ Hoa Kỳ đưa
                                         Việt Nam trở lại danh sách CPC, thuộc các nước có hành động vi phạm quyền
                                         Tự Do Tôn giáo một cách nghiêm trọng và mang tính liên tục.
            SỰ THẬT – CÔNG LÝ – TÌNH YÊU

Dominhtuyen

Sự thật về Tự Do Tôn giáo mà chính quyền nhà nước cộng sản Việt Nam luôn rêu rao trước công luận trong và ngoài nước đã được phơi bày ra trước ánh sáng. Chúng tôi xin được phép trình bày những thông tin và hình ảnh liên quan trực tiếp đến hành động thù địch, đàn áp và chính sách phá hoại Tôn giáo của nhà cầm quyền cộng sản Việt Nam để rộng đường cho dư luận trong và ngoài nước phán xét. Người dân cả nước nói chung và cộng đồng giáo dân Công giáo nói riêng không khỏi bàng hoàng và đau xót khi tận mắt chứng kiến những hình ảnh đau lòng về một Linh Mục Công giáo tại một giáo xứ xa xội miền núi thuộc Giáo phận Kon Tum bị hành hung một cách hết sức dã man, đầy thú tính chỉ vì đến tư gia của những người dân tộc thiểu số dâng Thánh Lễ cầu nguyện và chia sẻ với những mất mát đau thương mà gia đình họ đang gánh chịu khi một trong số những người thân của họ từ giả cõi đời.

Những trận đòn thù của bọn côn đồ với mong muốn giết chết Linh Mục Lui Lưu Quang Hoa, một Linh Mục nhân từ hiền lành hết lòng chăm lo cho cộng đồng dân tộc thiểu số thuộc cao nguyên Trung phần đã để lại những vết thương hết sức nghiêm trọng và đau đớn trên người Cha Lưu Quang Hoa khiến cho mọi người chúng ta cảm thấy vô cùng phẩn nộ. Trong thời gian gần đây, chính sách đàn áp Tôn giáo của chính quyền cộng sản Việt Nam mà đặc biệt hết sức nặng nề đối với Giáo Hội Công giáo Việt Nam. Hàng loạt các vụ sách nhiễu đàn áp và xúc phạm Tín ngưỡng của người dân một cách nghiêm trọng đối với nhiều giáo xứ như giáo xứ Thái Hà, Hà Nội, giáo xứ Mỹ Lộc, giáo xứ Mỹ Dụ và giáo điểm truyền giáo Con Cuôn thuộc Giáo phận Vinh…..và mới đây nhất là việc sách nhiễu Nhà Thờ Dòng Chúa Cứu Thế đường Kỳ Đồng thuộc quận 3 TP. Hồ Chí Minh khi cho an ninh giả dạng giáo dân tác nghiệp ngay trong Thánh Lễ nhằm mục đích theo dõi các hoạt động Tôn giáo và trấn áp đe dọa tinh thần các Linh Mục Tu sĩ và cộng đồng giáo dân.

Tất cả những hình ảnh và thông tin nhận được cho thấy chính quyền luôn đứng sau lưng các vụ việc trên, và chính sách xử dụng côn đồ đến quấy rối và đập phá tại các Nhà Thờ Tu Viện Công giáo và sau đó là hành vi tấn công các Linh Mục Tu sĩ hoặc những giáo dân có hoạt động tích cực trong lãnh vực Tôn giáo gần như là sự lựa chọn hàng đầu của chính quyền nhà nước cộng sản này với mục đích đánh lừa dư luận trong nước và Quốc Tế về hành vi vi phạm quyền Tự Do Tôn giáo của họ cũng như nhằm mục đích chạy tội nếu như hành động xấu xa đê hèn và đầy tội lỗi của họ gây ra có thể dẫn đến án mạng hay thương tích nghiêm trọng cho các vị Linh Mục, Tu sĩ hoặc giáo dân đó. Dù cho có khéo che đậy như thế nào đi chăng nữa thì mọi người trong chúng ta cũng biết rõ tác giả đàng sau lưng chẳng ai khác chính là tập đoàn lãnh đạo Đảng và chính quyền cộng sản Việt Nam đầy tội lỗi kia mà biên bản ngăn cấm việc hành đạo đối với các Linh Mục từ chính quyền xã Đắk Hring, dựa trên chính sách Tôn giáo chính phủ là một minh chứng hùng hồn nhất.

Trước tình trạng bi đát hiện nay, các giáo xứ ngoài việc dâng Thánh Lễ hiệp thông chia sẻ và cầu nguyện cho Hòa bình và Công lý, cầu nguyện cho Giáo Hội Công giáo được bình yên trong mọi tình huống, cầu nguyện cho các nạn nhân hiện đang bị chính quyền cộng sản Việt Nam ngược đãi và giam cầm một cách sai trái chỉ vì gìn giữ đức tin của mình, cầu cho các vị lãnh đạo chính quyền biết sáng suốt và nhận ra những hành động sai trái của mình và dừng ngay mọi thái độ, quan điểm và hành động thù địch của mình đối với Tôn giáo nói chung và Giáo Hội Công giáo nói riêng. Ngoài ra, chúng ta cũng yêu cầu các vị lãnh đạo Giáo Hội Công giáo Việt Nam cần phải mạnh mẽ lên tiếng đối với những sai phạm nghiêm trọng từ phía chính quyền các cấp một cách không khoan nhượng. Bên cạnh đó là bày tỏ quan điểm chính kiến đúng đắn và cần thiết của Giáo Hội trong việc vận động Quốc Tế tạo áp lực buộc chính quyền cộng sản Việt Nam phải tôn trọng quyền con người trong đó bao gồm cả quyền Tự Do tín ngưỡng hợp pháp của người dân. Cuối cùng và cần thiết hơn cả là sự đồng lòng của người dân Việt Nam nói chung và đồng bào Công giáo nói riêng đoàn kết một lòng đứng lên chung sức tự bảo vệ cho tính mạng, tài sản và quyền lợi hợp pháp chính đáng của mỗi người và mỗi cộng đồng Tôn giáo trên cả nước.

Bản Tin

Kontum: Ai tổ chức đánh đập cha Lui Nguyễn Quang Hoa?

Đăng bởi admin lúc 7:24 Chiều 27/02/12

VRNs (27.02.2012) – Kontum – Chuyện một linh mục của giáo hội Cao Nguyên Trung phần Việt Nam bị đánh đập tàn nhẫn tại rừng cao su, trên đường đi dâng lễ về đã làm dư luận trong và ngoài nước “nóng” mấy hôm nay. Không một ai lên tiếng chịu trách nhiệm vụ đánh đập linh mục. Kể từ lúc bị nạn đến nay là 4 ngày rồi, những vết thương bầm tím đầy đau đớn trên người của linh mục Luy Nguyễn Quang Hoa đã và đang để lại nhiều suy nghĩ và cảm giác xót xa cho mọi người ở khắp nơi.

Sự việc diễn ra rất nhanh, đại khái thế này: “Sau khi Cha Hoa đi dâng lễ an táng ở làng Kon Hnong, xã Đăk Hring, huyện Đăk Hà, tỉnh Kon Tum về đến rừng cao su, cách quốc lộ 14 khoảng 3 km, ngài đang vừa đi vừa thì thầm bài thánh ca trong lễ an táng sáng nay thì nghe tiếng xe chạy gần, rồi bỗng một tiếng bộp ở sau lưng, đau đến quắn người. Ngài choáng váng, chưa kịp phản ứng gì thì liên tiếp bị 2 thanh sắt 3 vuông (sắt vuông 3 cm) lần lượt đánh vào người một cách tới tấp. Ngài đau đến nỗi không thể rú ga nhanh hơn được, tưởng chừng như bị té, thì bị ba tên thanh niên đuổi lên chặn đầu lại, đánh tiếp. Ngài té xuống xe và đưa hai tay lên che đầu, sợ bị bể đầu thì chết. Chúng có 3 người, một người chạy xe, còn hai người cầm 2 thanh 3 sắt ba vuông đánh liên tiếp vào đầu, tay, vai, lưng, bụng khiến ngài quỵ xuống bên chiếc xe gắn máy. Chúng nó đánh một cái trúng ngay chiếc đồng hồ đeo tay, chiếc đồng hồ bể nát văng ra, kéo cổ tay ngài bị rách một đường. Liên tiếp những cú đòn kinh ác, ngài thấy máu từ trên tay chảy xuống và trong người chảy ra ướt cả áo. Ngài bỏ chạy vào rừng, chúng đuổi theo đánh tiếp. Ngài chạy xuống một triền dốc, cảm thấy không ổn, ngài lại chạy lên dốc cao, bọn chúng đuổi theo tiếp. Nhưng thật may mắn cho ngài, sau khi bị đánh bầm dập như thế, ngài vẫn còn tỉnh và nghĩ đến việc thủ thân. Ngài quay lại, chúng nó từ dưới chạy lên, thấy ngài chuẩn bị phản công, bắt đầu chúng “thấy sợ”, tức thì rút lui. “Đánh thế là đủ rồi”. Khi quay lại hiện trường, cha Hoa thấy xe gắn máy bị đánh bể nát, còn chếc đồng hồ thì chúng nó ném vào hồ nước gần đó.

Nguyên nhân dẫn đến sự việc trên chưa ai biết và cũng chưa có ai đứng ra nhận trách nhiệm. Hậu quả là một linh mục bị đánh bầm dập toàn thân, bác sỹ khám cho ngài khẳng định: ngài bị dập phổi.

Tòa giám Mục Kontum cho biết: “Từ trước đến nay vùng xung quanh Giáo xứ Kon Hring này chỉ được làm lễ Chúa Nhật tại trung tâm, hoặc những điểm được phép, các làng lân cận khác thì kể cả lễ an táng chính quyền xã cũng không cho phép làm (trái với luật Tôn Giáo Nhà Nước đã ban hành về lễ tang, giỗ, có quyền làm tại tư gia). Nhiều lần trao đổi với Chính Quyền Xã, họ vẫn không đồng ý. Nhưng các Cha vẫn làm theo Luật, làng Kon Hnong này Cha Hoa đã dâng lễ an táng 5 lần, lần này bị như thế này? Không biết do ai chỉ đạo?” (nguồn: giaophankontum.com).

Riêng những người dân trong khu vực đã cho biết: “nhóm côn đồ” này vừa mới từ trại tù về, các thanh niên khoảng độ tuổi hơn 20, đang được “giáo dưỡng” bởi chính quyền địa phương xã. Người dân còn cho biết trước khi hành động, bọn chúng đã đến 1 cơ sở làm cửa sắt gần đó để mua cắt 2 thanh sắt. Không biết lý do gì mà bọn chúng đón đường đánh đập Cha Hoa?!! Từ Nhà xứ Kon Hring đến làng Kon Hnong là 10km, từ làng Kon Hnong ra đường Quốc Lộ là 3km. Như thế, dân chúng thắc mắc tại sao chính quyền địa phương quản lý yếu kém đến không đảm bảo an ninh cho người dân giữa ban ngày ban mặt. (nguồn: giaophankontum.com).

Trước đó khoảng 5 ngày, một linh mục bạn gặp và hỏi ngài; “sao rồi, chính quyền ở trên Kon H’ring nó có làm khó dễ cậu như ở dưới mình không vậy?

Ngài trả lời: “có gì đâu, chính quyền cấm dâng lễ ở chỗ này thì mình đi chỗ khác chứ lo gì!!!”. Và quả thực, ngài rất bình tĩnh, cho đến hôm nay khi chúng tôi tới thăm, ngài vẫn thế, nhưng mọi người thì cảm thấy lo. Người ta lo cho ngài một phần, lo cho tính mạng các linh mục ở Tây nguyên lại là phần lớn hơn nữa.

Quyền tối thiểu của một công dân là được sống và được an toàn trên chính quê hương đất nước của họ. Một công dân bình thường bị đánh đập, hay bị xúc phạm vì bất kể một nguyên nhân nào đó thì cũng được pháp luật bảo vệ, nhưng đây lại là một linh mục thì việc bảo vệ kia chắc chắn phải được quan tâm đặc biệt. Nhà nước nào không tôn trọng bậc tu hành, nhà nước đó sẽ không tồn tại được!

Giờ này, cả giáo phận Kontum đang ngày đêm cầu nguyện cho cha Hoa sớm bình phục. Nhưng họ cũng cầu nguyện cho chính họ dám can đảm chịu đựng những nỗi đau thương oan khuất để đoàn kết, yêu thương nhau và xây dựng Hội Thánh. Họ cũng không cầu nguyện cho 3 người thanh niên và những người đứng sau vụ việc kia sớm bị đưa ra ánh sáng xét xử, nhưng họ cầu nguyện cho chính họ dám tha thứ cho kẻ thù của mình. Giáo phận Kontum đang chọn lựa con đường làm người đúng nghĩa và làm con Chúa thực sự.

Cha Lui Nguyễn Quang Hoa bị đánh là do chính sách tôn giáo

Đăng bởi admin lúc 5:20 Chiều 27/02/12

VRNs (27.02.2012) – Kontum – Theo ông A Ban, phó chủ tịch UBND xã Đăk Hring thì linh mục làm lễ là vi phạm pháp luật ! Việc gia đình ông A Nêng và bà Y Đinh cho cha Lui Nguyễn Quang Hoa đến dâng lễ cũng là vi phạp pháp luật ! Với kết luận này, nhà cầm quyền căn cứ vào Pháp lệnh Tôn giáo – Tín ngưỡng và Nghị định hướng dẫn thi hành Pháp lệnh này thì chính sách tôn giáo ở Việt Nam là không cho phép linh mục được chu toàn bổn phận và chức trách tôn giáo của mình, đồng thời không cho giáo dân được thực hành tôn giáo tâm linh ngay trong gia đình của mình.Như VRNs đã loan: “Theo các Cha phụ trách Giáo xứ Kon Hring kể lại, những người dân trong khu vực cha Hoa bị tấn công đã cho biết “3 côn đồ” này vừa mới từ trại tù về, khoảng 20 tuổi, đang được chính quyền Xã quản lý. Người dân còn cho biết trước khi hành động, bọn chúng đã đến một cơ sở làm cửa sắt gần đó để mua cắt 2 thanh sắt. Không biết lý do gì mà bọn chúng đón đường đánh đập Cha Hoa?!! Từ Nhà xứ Kon Hring đến làng Kon Hnong là 10km, từ làng Kon Hnong ra đường Quốc Lộ là 3km. Người dân thắc mắc tại sao chính quyền địa phương quản lý yếu kém đến nỗi không đảm bảo an ninh cho người dân giữa ban ngày?”Chính cha Lui Nguyễn Quang Hoa thuật lại như sau: “Sau khi dâng lễ an táng xong, tôi chạy xe máy về, khoảng 11giờ trưa, thì bọn lạ mặt

Đức cha Micae Hoàng Đức Oanh đang xem các vết thương trên lưng cha Hoà

này dùng xe máy đuổi theo, chúng dùng 2 thanh sắt đánh liên tục vào lưng, đầu cha (may mà có nón bảo hiểm). Sau khi ngã xuống đất, tôi chạy vào rừng cao su bị bọn chúng đuổi theo đánh vào đầu, mặt,… Tôi đã dùng tay để đỡ che mặt và đầu”.

Hiện 2 tay cha Hoa nát bầm và rơi cả đồng hồ. Cha Hoa kể tiếp: “Họ tiếp tục đánh vào bụng. Sau đó họ quay lại đường lấy đồng hồ của tôi ném đi”.

Được biết, từ trước đến nay vùng xung quanh Giáo xứ Kon Hring này chỉ được làm lễ Chúa Nhật tại trung tâm, hoặc những điểm được phép, các làng lân cận khác thì kể cả lễ an táng chính quyền Xã cũng không cho phép làm. Điều này rõ ràng trái với quy định Nhà Nước đã ban hành về lễ tang, giỗ, có quyền làm tại tư gia. Nhiều lần trao đổi với chính quyền Xã, họ vẫn không đồng ý. Nhưng các Cha vẫn làm theo Luật, làng Kon Hnong này Cha Hoa đã dâng lễ an táng 5 lần, lần này bị như thế. Không biết do ai chỉ đạo?

Việc cử hành thánh lễ ở mọi nơi là việc bình thường của linh mục, ở đây lại là cử hành lễ an táng là đám ứng nhu cầu tâm linh sâu xa nhất của con người, mà đã bị chính quyền tổ chức cho những thanh niên côn đồ tấn công.

Điều này trái với những gì Bộ ngoại giao Việt Nam thường xuyên biện minh với ngoại giao đoàn các nước rằng tại Việt Nam luôn luôn có chính sách đúng đắn về tự do tôn giáo, chỉ có cấp dưới làm sai thôi. Vì những gì trong văn thư do ông phó chủ tịch xã Đăk Hring nêu đều có căn cứ vững chắc về chính sách pháp luật tôn giáo hiện hành của Việt Nam.

Giáo phận Kontum đã có gần 170 năm hiện diện với cộng đồng các sắc tộc Tây Nguyên. Ngay từ những ngày đầu đặt chân đến Kontum, Thầy Sáu Do đã kết nghĩa với tộc trưởng Bok Kiơm. Từ đó, đạo đời hoà hợp với nhau cho đến khi công sản vào và đưa ra những chính sách chia rẽ tôn giáo với sắc tộc. Cộng đồng các sắc tộc cùng với các nhà truyền giáo đã tìm được tiến nói đồng điệu, bất chấp những hành động đe doạ, tấn công của chính quyền bằng nhiều cách.

Giáo phận Kontum hiện có trên 260.000 giáo dân, trong đó, giáo dân là người thuộc các sắc tộc thiểu số chiếm hơn 60%.

PV.VRNs

Công an vào nhà thờ tác nghiệp trong giờ lễ !?

Đăng bởi admin lúc 12:46 Sáng 28/02/12

VRNs (28.02.2012) – Sài Gòn – Ban đầu công an chỉ theo dõi ngoài sân, nhưng nay đã vào trong nhà thờ giả giáo dân để tác nghiệp, gây ra sự thiếu nghiêm trang trong thánh lễ.Chỉ cần chú ý một chút, tại thánh lễ cầu nguyện cho Công lý và hoà bình đầu Mùa Chay, lúc 20 giờ, ngày 26.02.2012, tại DCCT Kỳ Đồng là biết ngay ai là công an, ai là giáo dân, mặc dù họ cố tình giả dạng cho thật giống giáo dân.Trong khi mọi giáo dân đều chăm chú nghe cha Pascal Nguyễn Ngọc Tỉnh giảng thì tôi nghe có những tiếng xì xào to nhỏ, tôi nhìn qua thì ra có hai chú công an, nhìn xa một tí ngay cửa ra vào có một chú công an đang chăm chú quay phim, ghi âm, thấy có người chụp hình thì chú công an này lấy tay che mặt, chợt tôi nhớ đến các chú công an, an ninh theo dõi khi thấy có người chụp hình thì quay mặt đi chỗ khác, lấy tay che mặt, núp sau người khác, quay mặt bỏ đi.

Mới đây, để tránh người dân, các chú công an này lại thêm kiểu lấy ghế che mặt …

Sau phần tuyên xưng đức tin thì nhóm người này bỏ ra ngoài và tụ tập lại phía cuối nhà thờ có đến 6 – 7 chú.

Việc công an theo dõi các nhà thờ để tạo ra những nghi kỵ những công dân không tôn giáo với các tổ chức tôn giáo đã kéo dài nhiều chục năm qua. Việc này vừa vi phạm nghiêm trọng tự do tôn giáo, vừa tiêu tốn rất nhiều tiền thuế của dân.

Lễ cầu nguyện cho Công lý và hoà bình đã được DCCT Sài Gòn tổ chức từ tháng 8 năm 2008, nhưng không định kỳ, mà chỉ tổ chức vào những lúc nhà cầm quyền cộng sản tấn công tôn giáo cách công khai. Nhưng từ tháng 6 năm 2011 vừa qua, khi biến cố Trung Quốc cắt cáp thăm dò dầu khí của Việt Nam ngay trên biển của Việt Nam, thì thánh lễ cầu nguyện cho Công lý và hoà bình đã được tổ chức định kỳ lúc 20 giờ, Chúa nhật cuối mỗi tháng.

Lúc 20 giờ ngày 26 tháng 02 năm 2012, tại Giáo xứ Đức Mẹ Hằng Cứu Giúp 38 Kỳ Đồng, quận 3, Sài Gòn, đã có thánh lễ cầu nguyện cho Công lý và Hòa bình với những ý cầu nguyện như: cầu cho linh hồn anh Nguyễn Công Nhựt, tạ ơn Chúa cho gia đình ông Phêrô Đoàn Văn Vương và gia đình, cầu cho các giám mục Việt Nam hiệp thông với Đức Cha Micae Hoàng Đức Oanh, hiệp thông với đồng bào Việt ở Mỹ, Canada, Pháp, Đức.

Thánh lễ có sự tham gia giảng thuyết của cha Pascal Nguyễn Ngọc Tỉnh, cùng với 10 linh mục cùng đồng tế với 3.000 giáo dân.

Theo nhân viên hầm xe cho biết, giờ lễ cầu cho Công lý và hoà bình đầu Mùa Chay có hơn 2.000 xe gắn máy các loại gởi.

PV. VRNs

       Commission on International Religious Freedom (USCIRF) requirements to U.S.

       Government to take  Vietnam back into the CPC list, under the infringement actions

       to Religious Freedom in a serious and continuous nature.

 THE TRUTH – JUSTICE – LOVE

Dominhtuyen

Truth about Religious Freedom that the communist state government of Vietnam has always claims to public opinion at home and abroad have been exposed to light. We are pleased to present the information and images directly related to hostile action, repression and religious policies undermine the communist government of Vietnam to broad public opinion and foreign judgment. The people of the country in general and the Catholic community in particular not out of the shock and sorrow when witnessing the heartbreaking image of a Catholic priest in a remote mountain parishes of the Diocese of Kon Tum was assaulted a very cruel, brutal just because to celebrate the Mass for ethnic minority  to pray and share with the tragic loss that their families are suffering when their relative was died.


The lash of the characteristics of gangsters want to kill Father Lui Luu Quang Hoa, a gentle Father wholeheartedly benevolent care for ethnic minority communities of the Central Highlands has left scars all serious and painful on the Father Luu Quang Hoa makes us all feel extremely angry. In recent times, religious persecution by Vietnam’s communist government that extremely heavy especially for the Catholic Church in Vietnam. Series of harassing persecution and insult people’s beliefs in a serious way for many parish as the parish of Thai Ha, Hanoi, My Loc parish, My Du parish and mission stations  missionary Con Cuong in  Diocese of Vinh ….. and most recently the harassment Redemptorist Church Ky Dong District 3 TP. Ho Chi Minh when some of securities disguised as the faithful in the Mass operation aims to monitor religious activities and intimidation threaten the spirit of the monks and priests of the church.


All images and information received that the authorities are behind the incident, and policies used to harass and mob smashed in the Catholic Church and Monastery, then the behavior attack the priests or the faithful monks have been active in the field of religion is almost the first choice of the communist state government with the purpose of deceiving the public about domestic and international for their rights violations of religious freedom as well as to run the offense if such despicable evil actions and sinful they cause can lead to a homicide or serious injury to the priest , that monks or lay people. No matter how smart cover matter, all of us also know the authors behind the back no one else than the Party Group and Vietnam’s communist government that are sinful other records prohibiting the religious practices of priests from Dak Hring government, based on government policy Religion is an illustration of the most eloquent.


Before the current tragic situation, the parish celebrated Mass in addition to sharing fellowship and prayer for Peace and Justice, pray for the Catholic Church safe in every situation, praying for the victims who is being currently Vietnam’s communist government persecuted and imprisoned by the wrong way because keeping their faith, pray for government leaders know clearly and recognize their wrongdoing and stop all behavior, attitudes and actions of their hostility to religion in general and the Catholic Church in particular. In addition, we also asked the leaders of Vietnam Catholic Church needs to speak up strongly for serious violations from the government of a zero-tolerance level. Besides the political expression and essential right of the Church in mobilizing international pressure forced the Communist government of Vietnam to respect human rights including the right to religious freedom people’s legitimate. Finally and more necessary is a consensus of the people of Vietnam in general and Catholicism in particular that the people unite as one to stand up for joint efforts to protect lives, property and legal rights of legitimate every religion and every community across the country.Newsletter

Kontum: Who conducts the father beat Lui Nguyen Quang Hoa?

Submitted by admin on 02.27.12 7:24 pm

   VRNs (02/27/2012) – Kontum – Story of a priest of the church Vietnam’s Central Highlands were beaten in a rubber plantation, en route, made offerings of domestic and international public opinion “hot” a few today. No one spoke is responsible for beating a priest. Since the victims so far is 4 days and then, the wound painful bruises on the body of the priest Luy Nguyen Quang Hoa has left many thinking and feeling sorry for people everywhere.

Things happen very fast, roughly this: “After Mass Father Hoa go buried in the village of Kon Hnong, Hring Dak, Dak Ha district, Kon Tum province to the rubber forests, the national highway 14 about 3 km, he was walking and whispered hymn in the funeral this morning when he heard a car approaching, then suddenly one a sound ” bop” in back, pain to whole body. He stunned, not what they react with two consecutive 3 iron square (3 cm square iron) who in turn hit a pouring. His pain that can not be buzzing faster, seemingly falls, three  young men be blocks up the chase, to beat continued. He fell down and put his hands on the cover his head, because fear of death. They have three people, a vehicle, while two people hold two iron bars three consecutive three-hit square in the head, hands, shoulders, back, stomach that left him collapsed beside his motorcycle. They immediately hit it hit a wrist watch, a watch thrown out crushed, pulled his torn wrist line. Repeatedly the evil blows, he saw the blood from his hand and run down the drain in wet clothes. He fled into the forest, they chase the next hit. He ran down a slope, do not feel right, he again ran up the steep, they chase continued. Luckily for him, after he was beaten, bruised but he is still conscious and thinking of the body. He came back, they run it from the bottom up, and saw he was preparing a counterattack, starting them “scary” immediate withdrawal. “beat that is enough.” When return to the scene, Father Hoa saw  beaten motorcycle crushed, and the watch they thrown into a nearby lake.The cause of the incident is unknown and no one has claimed responsibility. Consequently, a priest was beaten, bruised body, a doctor examined him confirmed that he bruised lung.

 Kontum Bishop said: “Until now, the area around Kon Hring Parish is only a ceremony Sunday at the center, or points allowed, the other surrounding villages including social funeral, the government also not allowed to do (contrary to State law Religion has issued about the funeral, anniversary, has the right to do at home). Numerous discussions with the commune, they still disagree. But the Father is made under the Law, this village of Kon Cha Hnong diverse funeral 5 times, this was like this? No one knows the direction? “(Source: giaophankontum.com).Particularly the people in the area said: “gang” is just from camp on, the young man about age 20, is “nurture” by local government communes. People also said that before acting, they were to an iron door premises nearby to buy cut two bars. Do not know what that reason they beat Father Hoa?!! From the origin to the village of Kon Kon Hring Hnong is 10km, the road from the village of Kon Hnong Highway is 3 km. Thus, people wonder why local government is not poor management to ensure the security of people between daylight. (Source: giaophankontum.com).

About 5 days earlier, a friend priest meet and asked him; “back then, at the Kon H’ring government challenged you as me?”

He replied, “have nothing, the authorities prohibited to celebrate Mass this place , I will go to do in another place, no worry!”. And indeed, he was calm, until today when we visited, he remains so, but everyone is feeling worried. It is feared for his part, concern for the lives of priests in the Central Highlands is much more.

Minimum rights of a citizen is to live and be safe on the homeland of their own country. An ordinary citizens were beaten, or are offended for whatever reason then it is a well protected by law, but this is a priest, the security guards must have been of particular interest. State does not respect religious order, the state will not survive!Now, whole Kontum diocese is the day and night to pray for Father Hoa  recovery soon. But they also pray for the courage they dare to suffer injustice hidden wounds to unity, love and build the church. They also prayed for three young people and the people behind the other cases were brought to light earlier trial, but they dare to pray for their forgiveness for his enemies. Diocese of Kontum was chosen as the true path and make real children of God.

Father Nguyen Quang Hoa Lui was beaten by religious policies

Submitted by admin on 02.27.12 5:20 pm

   VRNs (02/27/2012) – Kontum – According to a Board, vice president of CPC Dak Hring the ceremony of the priest is against the law! the family of Mr. Anieng and Ms Y Dinh agreed father Lui Nguyen Quang Hoa to celebrate Mass is also against the law! With this conclusion, the authorities based on the Ordinance on Religion – Religion and Decree guiding the implementation of this Ordinance, the religious policies in Vietnam that priests are not be allowed to fulfill their religious duties and even authorities not agree for lay religious practice spirituality within their family.

As VRNs has announced: “As the Father in charge Parish Hring Kon told, the people in the area attacked father Hoa said” three thugs “This just in from prison, about 20 years old, are Social management authorities. People also said that before acting, they were to make a base nearby store to buy 2 iron bars cut. Do not know what that reason they beat Father Hoa?!! From the origin to the village of Kon Kon Hring Hnong is 10km, the road from the village of Kon Hnong Highway is 3 km. People wonder why local government mismanagement that no security for the people in broad daylight? “

Nguyen Quang Hoa Lui father recounted as follows: “After the funeral Mass is finished, I run the motor on, about 11am, these strangers used motorcycle chase, they used two consecutive bars hit in the back and head of father (lucky to have helmets). After falling to the ground, I ran into a rubber plantation were chased and beaten by them in the head, face, hands … I had to help cover the face and head. “

The two hands of Father Hoa now is bruised and dropped the clock. Father Hoa said continued: “They continue to hit in the stomach. Then they get back on throwing away my watch. “


Bishop Michael Hoang Duc Oanh are viewing the wounds on his back, Father Hoa


It is known that so far around the Parish Hring Kon is only a ceremony Sunday at the center, or points allowed, the other surrounding villages including Social funeral authorities do not allow . This is clearly contrary to the regulations issued on the State funeral, anniversary, has the right to do at home. Numerous government Social exchange, they still disagree. But the Father is made under the Law, this village of Kon Cha Hnong diverse funeral 5 times, this was so. No one knows the direction?

The Masses everywhere as the priest’s normal, here is a celebration of the funeral crowd demands the deepest spirit of man, which the government  organized for young thugs attack.

This is contrary to what the Ministry of Foreign Affairs of Vietnam often justified with the diplomatic corps in Vietnam, countries that always have the right policies on religious freedom, only subordinate to the wrong time. So what in the letter by his vice president if Dak Hring have solid bases of religious policy to current law of Vietnam.

Kontum diocese has nearly 170 years of community presence with the Highland race. Right from the early days of arriving in Kontum, rather then have twinned with Bok Kiom patriarch. Since then, the life in harmony with each other until the products in and make policy with religious division race. Ethnic communities with the missionaries found said progress in tune, despite the threat of action, attacking from the government in many ways.

Kontum diocese of 260,000 Catholics out there, in which lay people who belong to ethnic minorities account for more than 60%.

PV.VRNs


The orginal minutes in VietnameseThe minutes be translated into EnglishPEOPLE’S COMMITTEE                      SOCIALIST REPUBLIC OF VIETNAM

Dak HRING                                              Independence – freedom – happiness

No: 03 / TB-                                                 Dak Hring People, 21 May 2012 02                                  NOTICE


                        Conclusions of the Chairman in his social work

With Church, Village Management Board and head for Front Team Tua village


      On 21/02/2012 at Dak Hring CPC meeting, the Chairman had working with the village chief, Fathers (person in charge of religious affairs of the village), Head for Front and Hamlet Team Tua village leaders (village 4) about the Spirit of Father Nguyen Duc Hoa (Nguyen Quang Hoa) to make unauthorized pastoral village in Sunday morning, on 19/02/2012. Attending the work also the vice president People, Chief of the Police, Justice and Vice President of commune Fatherland Front Committee.

       After hearing the opinions of the Fathers, the front head and village village leaders Tua Team, opinions of the members attending the work, CPC Chairman Chaired the work has concluded as follows:


1.    According to the ordinances of religion, religion of the Standing Committee of 21/2004/PL-UBTVQH11 National Assembly Decree No. 22/2005/ND-CP, dated 01/3/2005 by the government to guide the implementation of some articles of the ordinances of religion, religion and the unity between the bishop

Kontum to Dak Ha district People’s Committees of the communes in the district of the Spirit regulations to make entries in the local ministry, the Father Nguyen Duc Hoa to do pastoral in Team Tua village, Dak Hring on to Sunday, on 19.02.2012 is illegal and offenders the Law.

2.   The Fathers Team Tua village and family Mr. A, Ding and Ms Y Ding let Father Nguyen Duc Hoa to make pastoral home on Sunday 19/02/2012 to violate the law.

3.   Commune People’s Committee asked the Fathers, for Front chief and village chief, village management units Tua Team is responsible for propaganda and explain to the villagers know and understand ordinance creed, religion, and Decree No. 22/2005/ND-CP 21/2004/PL-UBTVQH11 on 01/3/2005 government on guiding some articles of the ordinances of religion, religious

People know and implement.

      Commune People’s Committee of penalties for the violations stated above, if there are repeated according to the law.

      CPC notification to organizations and individuals concerned, perform.


To:                                                                         TM. PEOPLE’S SOCIAL COMMITTEE

– Management Board, Church,

 village 4 CHAIRMAN front                                            A BAN

– DPC

– Bishop of Kon Tum

– TT-Party Committee of the commune

 People’s Council                                                          

– TT commune Fatherland Front

– Police, Organs of Justice

– Filed:


Police operation in the church during the ceremony!?

Posted by admin 28/02/12 at 12:46 morning

   VRNs (28/02/2012) – Saigon – Initially police only track in the yard, but now come into the church to disguise laity for operation, causing a lack of reverence in the sacred ceremony.

Just a little note, at Mass to pray for justice and peace in the beginning of Lent, at 20 hours, on 26.02.2012, at Redemptorist will easily to know who is the police, who are lay people, although they try to disguise the same parishioners.While all Catholics are listening Pascal Nguyen Ngoc Province father teaching the language, I heard a whisper, I looked through, there are two policemen, look beyond just a little door there is a police who is intently filming, recording, when seeing there’s people shooting, the police took his hand covering the face, I suddenly remembered the police and security monitoring to see that the photographer is turned away, take hand covering face, hide behind others, turn and left.Recently, to avoid people, the police have more type as took the chair to cover the face …

After the confession of faith, then this group of people walked out and gathered the church to the end of 6-7 notes.

The police track the church to create the suspicion that religious citizens with religious organizations has lasted many decades. This has serious violation of religious freedom, just spend a lot of taxpayer money.Prayer for Justice and Peace Saigon Redemptorist has been held in August 2008, but not periodic, but only held in when the communist government attacks religion openly. But since last June 2011, when China cut the cable event of oil and gas exploration on the sea of Vietnam of Vietnam, the Mass to pray for justice and peace have been held periodically at 20 hours , last Sunday of each month.

At 20 hours on 2012 02 26, in the parish of Our Lady of Perpetual Help 38 Ky Dong Street in District 3, Saigon, there were mass prayer for Justice and Peace with the prayer as the spiritual needs for Nhut Nguyen Cong soul, thank God for family and Peter Doan Van Vuong family, pray for the bishops in communion with Vietnam Michael Hoang Duc Oanh Bishop, in communion with fellow Vietnamese in the U.S., Canada, France , Germany.

Mass with the participation of his preaching Pascal Nguyen Ngoc Tinh, along with 10 priests concelebrated with 3,000 parishioners.

As the car tunnel worker said, now praying ceremony for the Justice and Peace Lent more than 2,000 kinds of motorcycle to keep.

PV. VRNs
Advertisements
Categories: Uncategorized | Bạn nghĩ gì về bài viết này?

Điều hướng bài viết

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

w

Connecting to %s

Blog tại WordPress.com.

%d bloggers like this: