TẬP TRUNG KHIẾU KIỆN ĐẤT ĐAI, NỖI KHỔ CỦA NGƯỜI DÂN BAO GIỜ MỚI ĐƯỢC CHẤM DỨT? – Focus land claims, the suffering of the people ever been terminated?


       
      Chính quyền luôn xử dụng vũ lực để tiến hành cưỡng chế đất đai của người dân 
  SỰ THẬT – CÔNG LÝ – TÌNH YÊU
Dominhtuyen
Sau vụ án cưỡng chế đất trái pháp luật đối với gia đình ông Đoàn Văn Vươn tại huyện Tiên Lãng, thành phố Hải Phòng vốn gây nhiều bức xúc trong dư luận và đã làm chấn động cả nước khiến cho các vị lãnh đạo cùng nhiều tướng lãnh cao cấp nhất của đảng và chính quyền nhà nước, bao gồm cả đang tại chức hoặc đã nghỉ hưu đồng thanh lên tiếng. Bên cạnh đó, các Bộ ngành liên quan, các cơ quan truyền thông và báo đài bao gồm cả giới báo chí lề phải lẫn lề trái cùng vào cuộc. Đặc biệt là tất cả mọi người, mọi giới, mọi thành phần cùng đứng chung một chiến tuyến là lên án và chỉ trích hành động cưỡng chế đất đai của chính quyền huyện Tiên Lãng là hoàn toàn sai trái, vô đạo đức và vi phạm các quy định của pháp luật cũng như trái với các luật định về luật đất đai đã được nhiều lần sửa đổi và ban hành kể từ năm 2003.

Không biết các vị lãnh đạo thuộc chính quyền các cấp đã rút ra được kinh nghiệm hay bài học quý giá nào về đạo đức sau vụ án Tiên Lãng? nhưng tình hình người dân tập trung nhau đổ xô về các thành phố lớn để khiếu kiện đất đai với chính quyền vẫn không hề thuyên giảm và vấn đề vốn gây nhiều bức xúc nơi người dân và kéo dài liên tục suốt hàng chục năm trời vẫn luôn là đề tài nóng bỏng trong xã hội Việt Nam ngày nay. Do đâu mà vấn đề khiếu kiện đất đai vẫn chưa được giải quyết một cách ổn thỏa và dứt điểm? Điều duy nhất có thể lý giải được đó là: Sự thật vẫn chưa được chính quyền các cấp tôn trọng triệt để. Cán bộ nhà nước vẫn tiếp tục biến chất, tha hóa, tham nhũng dẫn đến xem thường pháp luật, vô đạo đức và vì quyền lợi. lợi ích riêng sãn sàng chà đạp lên công lý, thản nhiên giẫm đạp lên sự đau khổ của người dân bất chấp dư luận trong và ngoài nước.

Thiết nghĩ sau vụ án đau lòng tại huyện Tiên Lãng, các vị lãnh đạo chính quyền các cấp sẽ thức tỉnh và phần nào nhận ra được những sai trái lầm lỗi của mình để kịp thời chấn chỉnh, sửa đổi tránh phạm lại những lỗi lầm đáng tiếc vốn gây biết bao đau khổ cho người dân trong suốt nhiều năm qua. Thế nhưng những gì đang xảy ra tại thời điểm này cho thấy, chính quyền các cấp vẫn chứng nào tật nấy, vẫn tiếp tục hành xử một cách vô trách nhiệm và vô đạo đức đối với người dân. Một số cơ quan chức năng thì đùn đẩy trách nhiệm cho nhau, tránh né không tiếp xúc với người dân để giải quyết cốt lõi của vấn đề một cách thấu tình đạt lý, thậm chí có những nơi, chính quyền tuyên bố sẽ không giải quyết bất cứ khiếu kiện nào của người dân. Tại sao, và tại sao, hàng loạt câu hỏi không có lời giải đáp. Do lợi ích từ đất đai quá lớn khiến chính quyền không thể từ bỏ và tiếp tục nhắm mắt làm ngơ trước nỗi khổ đau của đồng bào tại địa phương mình hay do bởi sự tham nhũng, tha hóa đã thấm sâu vào máu và da thịt của những nhà lãnh đạo chính quyền biến chất này khiến cho họ giờ đây như trở thành một khối gỗ vô tri, vô giác và vô cảm trước sự việc. Tiếng chuông cảnh tỉnh từ bài học Tiên Lãng vẫn còn đó, nếu không mau chóng thức tỉnh, thì hàng trăm, hàng ngàn tiếng súng nổ của đoàn Văn Vươn khác tạo nên sự bất ổn trong xã hội là điều khó lòng tránh khỏi trong tương lai.

Bản Tin

Hơn 100 người khiếu kiện đất đai tập trung trước văn phòng chính phủ

Mặc Lâm, biên tập viên RFA
2012-02-13

Sáng nay thứ Hai 13-2, hơn 100 người từ các tỉnh miền Tây đã tập trung trước Văn phòng Chính phủ tại số 210 Võ Thị Sáu, thành phố Hồ Chí Minh để nộp đơn khiếu kiện đất đai.

Số dân oan này đã khiếu kiện nhiều năm qua với nhiều cơ quan khác nhau, từ địa phương lên tới thành phố Hồ Chí Minh và có người ra tận Hà Nội để nộp đơn nhưng sau bao năm hồ sơ của họ không bao giờ được giải quyết.Những người khiếu kiện cho biết đất đai của họ bị nhà nước trưng thu nhưng bồi thường không thoả đáng.Bà Bùi Thị Thanh, một giáo viên về hưu có mặt trong đoàn người khiếu kiện tại thành phố Hồ Chí Minh hôm 13-2 cho Đài Á Châu Tự Do biết sự việc như sau:

“Hôm nay bà con ở các tỉnh kéo lên cũng đông khoảng 100 người gồm có nhiều tỉnh như Bến Tre, An Giang, Vĩnh Long, Tiền Giang, Sài Gòn.

Bà con đến đó nhưng công an thì họ hăm doạ rằng nếu bà con tiếp tục ở đấy thì họ cưỡng chế bắt phải xuống Hồ Ngọc Lãm nhưng khi xuống tới Hồ Ngọc Lãm thì họ lại đuổi lên đây. 

Công an họ cho xe cảnh sát, xe loa… nói chung làm cho người ta sợ nhưng mà không ai sợ hết vì ai cũng mất nhà mất cửa hết rồi.

Bà Bùi Thị Thanh

Chỗ 210 Võ Thị Sáu là văn phòng chính phủ nhưng không tiếp dân nên chúng tôi đứng ở ngoài căng băng rôn yêu cầu chính quyền giải quyết.

Công an họ cho xe cảnh sát, xe loa rồi các lực lượng công an chìm không mặc sắc phục những người này cứ dùng máy quay phim chĩa vào người dân oan nói chung làm cho người ta sợ nhưng mà không ai sợ hết vì ai cũng mất nhà mất cửa hết rồi”.

Khi đựơc hỏi số người khiều kiện này giải tán về nhà lúc nào và đơn của họ có đựơc chính quyền thu nhận hay không bà Thanh cho biết:

“Đến 2 giờ thì dân oan họ kéo sang Toà tổng lãnh sự Hoa Kỳ. Lúc này thì các lực lượng công an đem xe tới bắt họ về địa phương và cuối cùng thì không giải quyết gì cho họ hết.

Có bà má tên Trương Quang Anh đã hơn 80 tuổi, răng rụng hết chỉ còn vài ba chiếc. Bà đi khiếu kiện hồi năm rồi bị té gãy cột sống đang còn phải băng bột.

Có một số người họ vẫn tiếp tục ở lại làm thuê làm mướn, đi lau nhà, bán vé số, ai thuê gì họ làm đó. Họ ở tại các chùa hay ở vỉa hè chờ tới ngày khiếu kiện tiếp”.

Sau khi vụ Tiên Lãng xuất hiện trên mặt báo khắp nước thì dân oan nhiều địa phương đòi hỏi chính quyền xem xét trường hợp của họ.

Tuy nhiên vẫn chưa có dấu hiệu nào cho thấy chính quyền sẽ nhìn lại vấn đề này một cách tỉ mỉ hơn sau khi hàng ngàn trường hợp khiếu kiện bị bỏ qua không được ai chú ý.

Chính quyền Bình Phước không giải quyết – dân kêu oan

Quỳnh Chi, phóng viên RFA

Bà con thuộc tiểu khu 174, 175, 176, 177 tại Ban quản lý rừng phòng hộ Bù Đăng, tỉnh Bình Phước đang tiếp tục kêu oan vì việc cưỡng chế không thỏa đáng và các khiếu nại không được giải quyết.

Photo courtesy of vietbao.vnNhững lô đất mặt tiền đẹp nhất được chia cho cácquan chức huyện Đồng Phú tỉnh Bình Phước.

Bà con bức xúc

Bốn tiểu khu bị cưỡng chế này nằm trên địa bàn 5 xã: Đak Nhau, Bom Bo, Bình Minh, Thọ Sơn, và Phú Sơn, huyện Bù Đăng, tỉnh Bình Phước. Ngày 20 tháng 12 vừa qua, UBND Huyện bắt đầu thực hiện cưỡng chế đối với hàng trăm hộ dân sinh sống và làm việc tại đây. Hiện tại, việc cưỡng chế chưa chấm dứt vì đất quá rộng. Theo như thông báo của truyền thanh địa phương này, bắt đầu ngày 15 tháng 2, Huyện sẽ tiếp tục thực hiện cưỡng chế.

Cách đây ba ngày, đài RFA nhận được lá thư kêu oan của bà con nơi đây, cho biết việc cưỡng chế không theo đúng qui định của pháp luật và họ đang vất vả đi khiếu nại nhiều lần ở nhiều cơ quan nhưng không được giải quyết.

Kèm theo lá thư tường trình này là bản sao bốn văn bản của trụ sở tiếp dân Trung ương Đảng và Nhà nước cũng như trụ sở tiếp dân của Bộ Tài nguyên – Môi trường gởi cho Chủ tịch UBND huyện Bù Đăng và Chủ tịch UBND tỉnh Bình Phước yêu cầu giải quyết “thoả đáng” và “dứt điểm” khiếu nại của bà con thuộc vùng bị cưỡng chế đất.

Ba văn bản của trụ sở tiếp dân của Trung ương Đảng và Nhà nước được ban hành lần lượt vào tháng 7, tháng 11 và tháng 12 năm 2011. Còn văn bản của Bộ Tài nguyên – Môi trường ban hành vào đầu năm nay. Một người dân ở đây cho biết, bà con đã nhiều lần ra Hà Nội để trình bày nguyện vọng vì không được giải quyết ở cấp địa phương:

“Công văn đầu tiên được gởi về Huyện nhưng Huyện không trả lời. Sau đó công văn được gởi xuống Tỉnh. Tỉnh cũng “ầu ơ ví dầu” và không đáp ứng được yêu cầu của dân. Họ hẹn dân, khi dân xuống lại không gặp ông Chủ tịch. Họ cứ nói này nói nọ nên dân tiếp tục phải đi ra phòng tiếp dân Trung ương Đảng tiếp”.

Đã có bốn văn bản từ phòng tiếp dân của các cơ quan chức năng yêu cầu giải quyết cho bà con nhưng cho đến nay, người dân nơi đây chưa được tiếp xúc với Chủ tịch Huyện và Chủ tịch Tỉnh, mặc dù văn bản của phòng tiếp dân Trung ương nêu rõ yêu cầu chủ tịch Huyện và Tỉnh giải quyết. Theo dân nơi đây, mỗi khi bà con đến để gặp thì các vị này đều được thông báo vắng mặt:

Công văn đầu tiên được gởi về Huyện nhưng Huyện không trả lời. Sau đó công văn được gởi xuống Tỉnh. Tỉnh cũng “ầu ơ ví dầu” và không đáp ứng được yêu cầu của dân.

Một người dân

“Bà con cũng đi nhiều lần lắm mà không bao giờ được tiếp. Mỗi lần bà con đến là các ông cứ nói ông này ông kia đi vắng. Thậm chí ban ngày họ không tiếp, đến tối họ nói chỉ tiếp một người đại diện. Chúng tôi không đồng ý với lý do ai cũng có quyền lợi ngang nhau. Sau đó họ lại hẹn đến 10 giờ sáng hôm sau. Hôm sau bà con đến mới nói được vài câu thì các ông nói là hết giờ và không tiếp nữa”.

Theo công văn của trụ sở tiếp dân của Bộ Tài nguyên – Môi trường do chánh thanh tra Lê Quốc Trung ký vào đầu năm nay mà RFA có được bản sao, cơ quan này cho biết trụ sở tiếp dân Đảng và Nhà nước đã có nhiều công văn yêu cầu UBND tỉnh Bình Phước giải quyết và trả lời về khiếu nại của dân. Cũng theo công văn này, Chủ tịch UBND Tỉnh vào đầu tháng 11 năm 2011 có gặp dân một lần nhưng không giải quyết thỏa đáng nên người dân tiếp tục khiếu nại.

Chính vì thế, theo công văn này, “Thanh tra bộ Tài nguyên – Môi trường đề nghị Ủy ban sớm chỉ đạo giải quyết dứt điểm vụ việc, trả lời công dân theo quy định của pháp luật và thông báo kết quả giải quyết đến Bộ Tài nguyên – Môi trường”. 

Đùn đẩy trách nhiệm

Đã hơn một tháng kể từ ngày Bộ Tài nguyên – Môi trường có thông báo gởi đến Chủ tịch UBND tỉnh Bình Phước và mỗi thứ Ba hằng tuần, bà con đều đến văn phòng tiếp dân Tỉnh nhưng chưa bao giờ gặp được ông Trương Tấn Thiệu, Chủ tịch Tỉnh, cũng với lý do vắng mặt:

cuong-che-dat-nld-com-250.jpg
Người dân Bình Phước bị lấy đất sống tạm bợ
ven đường. Photo courtesy of nld.com

“Các công văn này được đưa xuống Tỉnh nhưng các vị cũng không trả lời. Bà con xuống Tỉnh tập trung ở phòng tiếp dân rồi lại sang phòng của ông Chủ tịch thì các ông cũng không mở cửa. Bà con nằm la lết ở đó chờ và ngủ bờ ngủ bụi ở đó. Thế là công an không cho nằm ở đó. Lần cuối cùng là vào ngày 7 tháng 2, chúng tôi đến UBND Tỉnh nhưng cũng không được trả lời. Những người ở đó thì lại nói là họ không đủ thẩm quyền nhưng ông Chủ tịch Tỉnh thì không lúc nào gặp mặt được”.Cũng theo bà con nơi đây, lúc trước, Tỉnh đã từ chối không giải quyết khiếu nại của bà con với lý do Huyện phải giải quyết trước khi đến Tỉnh. Tuy nhiên, đông đảo người dân đấu tranh vì cho rằng văn bản của trụ sở tiếp dân Trung ương đã nêu rõ đích danh Chủ tịch Tỉnh phải giải quyết khiếu nại. Sau đó, thì Tỉnh dùng cách “vắng mặt” như đã trình bày.

Để rộng đường dư luận, chúng tôi liên lạc với ông Trương Tấn Thiệu và trình bày bức xúc của bà con. Tuy nhiên, ông này cho biết ông đang bận họp và cho rằng trách nhiệm thuộc về Huyện:

“Bây giờ tôi bận họp nhưng mà nếu có đơn từ thì phải gởi cho UBND. Nếu ở huyện Bù Đăng thì về huyện Bù Đăng giải quyết. Bây giờ tôi bận họp”.

Đài RFA cũng liên lạc với Bộ Tài nguyên – Môi trường theo số ghi trên website. Sau bốn lần được chuyển máy, chúng tôi nói chuyện với đại diện trụ sở tiếp dân của Bộ. Vị này không xưng tên nhưng cho biết phòng tiếp dân chỉ có nhiệm vụ gởi văn bản đề nghị Tỉnh giải quyết khiếu nại của dân, ngoài việc đó ra thì Bộ này không giải quyết:

Bây giờ tôi bận họp nhưng mà nếu có đơn từ thì phải gởi cho UBND. Nếu ở huyện Bù Đăng thì về huyện Bù Đăng giải quyết. Bây giờ tôi bận họp.

Ông Trương Tấn Thiệu

“Xin phép trả lời chị là việc này thì người ta không chỉ ra đây mà ra tất cả các cơ quan Trung ương. Chúng tôi cũng đã xem xét trong thẩm quyền và cũng đã trả lời công dân. Đồng thời lần trước, trước Tết, chúng tôi đã có văn bản đến tỉnh yêu cầu giải quyết theo pháp luật vì thuộc thẩm quyền của Tỉnh. Trụ sở tiếp dân của Trung ương Đảng cũng có động thái đó. Chẳng qua chúng tôi cũng chỉ viết đơn như thế thôi chứ các chuyện khác chúng tôi không giải quyết. Thứ hai là nếu quá thời hạn mà không giải quyết thì có luật tố cáo”. 

Mặc dù người đại diện phòng tiếp dân cho biết người dân có thể tố cáo nếu quá thời hạn yêu cầu giải quyết. Tuy nhiên, văn bản của trụ sở tiếp dân chỉ đề nghị Tỉnh “sớm giải quyết” khiếu nại của dân nhưng không đưa ra qui định thời gian.

Trong lá thư trình bày gởi cho đài RFA cách đây ba ngày, bà con nơi đây nêu lên bốn điểm chưa được chính quyền giải quyết thỏa đáng. Đó là “không có giấy quyết định cưỡng chế; không hỗ trợ bồi thường; không cấp tái định cư, và không cấp tái định canh”.

Qua tìm hiểu của đài RFA, hầu hết bà con nơi đây là dân tứ xứ đến đây lập nghiệp sau năm 1993. Họ mua lại đất được khai khẩn từ người dân tộc. Một số ít hộ dân nơi đây được cấp giấy sử dụng đất. Hầu hết những người còn lại chỉ có hộ khẩu. Chủ yếu dân nơi đây sống bằng nghề trồng trọt và chăn nuôi. Trao đổi với đài RFA, dân nơi đây cho biết nhiều nơi trong bốn tiểu khu này đã bị ủi phá, cưỡng chế đến lần thứ ba nhưng tất cả đều không được thông báo và kê khai tài sản trước khi thực hiện cưỡng chế.

Theo dòng thời sự:

Copyright © 1998-2011 Radio Free Asia. All rights reserved.

     Authorities are often using force to conduct enforcement     people’s land 

  THE TRUTH – JUSTICE – LOVE 

Dominhtuyen 

After the case is unlawful coercive land for his family of Doan Van Vuon at the Tien Lang district, Hai Phong city be urgent in public and shocked the whole country made the leaders of many generals Most of the senior party and state government, including being in office or retired brass to speak. Besides, the relevant ministries, agencies and media communications including press the left margin and right margin on the same. Especially all people, all parts, all along the battle lines are a common stand condemned and criticized the land coercive action of government in Tien Lang district is completely wrong, immoral and a violation the provisions of law and contrary to the law of the land law has been amended several times and issued since 2003. 

Do not know the leaders of governments at all levels have experienced or learned valuable lessons about the ethics in case of Tien Lang? but the situation of people flocked together to focus on major cities to protest against government for land is no less and the problems that be urgent to people and extends continuously over tens of years is is always a hot topic in Vietnam society today. Why does the issue of land claims has not been addressed and thoroughly satisfied? The only thing that can explain it is: The truth is not respected by government at all levels. Government officials continue to degenerate, corrupts, corruption leads to disregard the law, immoral and interests. And because own interests, they ready to trample on justice, calmly trampled on people’s suffering despite domestic and international public opinion. 

Think of the heartbreaking case in Tien Lang district, government leaders at all levels will wake up and realize that part wrong to his errors promptly restructured, modified to avoid the mistakes committed regrettable that which causes misery for people throughout the years. But what is happening at this time shows that governments at all levels remains disabled as long as this continues to behave irresponsible and immoral to the people. Some authorities are shirking of responsibility for each other, avoided contact with people to solve the core of the problem situation reached logically reasonable, even where, the government announced it would not solve for any claims of the people. Why, and why, a series of questions without answers. Do the benefits from land so great that the government can not give up and continue to blindly ignore the suffering of the people in the local area or because of corruption and alienation that has absorbed into the blood and flesh of government leaders that is now made to them as a block of wood become senseless, sense and indifference to the matter. The wake ring from Tien Lang lesson is still there, if not quickly wake is hundreds, thousands of union gunshots Other Doan Van Vuon will create everywhere and cause instability in society is hard to avoid in the future. 


Newsletter

Text Only | Help | English Home Page

Vietnamese> Current Affairs

More than 100 people focused land claims before government offices 

Even Lam, editor of RFA

2012-02-13


13-2 Monday morning, more than 100 people from the western provinces gathered before the Government Office at 210 Vo Thi Sau, Ho Chi Minh to file land claims.

Number of complaints of the petitioners have for many years with many different agencies, from local to Ho Chi Minh City and Hanoi to take people out, but after many years of filing their records never be addressed.

The petitioners said that their land was confiscated, but the state does not adequately compensate.

Ms. Bui Thi Thanh, a retired teacher present in the claimant group in Ho Chi Minh City 13-2 Tuesday for Radio Free Asia said the event as follows:

“Today the relatives in the eastern provinces also pull up about 100 people including many provinces of Ben Tre, An Giang, Vinh Long, Tien Giang, Saigon.

Everyone come there but the police, they threatened that if we remain there, they  will coercive and forced people come to Ho Ngoc Lam, but when everyone comes down to Ho Ngoc Lam then they fired up here.

Accommodation 210 Vo Thi Sau is a government office but not welcome to people, so we stood outside with banners stretching government resolution requirement.

Police for their police car, car speakers and secret police forces not wearing uniform who just uses a camera pointed at petitioners generally makes people fear but no one fear because everyone is now are lost their houses. “

When asked the petitioners to dissolve, to turn home  and their forms have been received by government or not Ms. Thanh said:

“Up to 2 pm, the petitioners rushed into the U.S. consulate building. At that time the police force to bring the car to catch them on the local and ultimately do not solve them all.

There’s a mother named Truong Quang Anh has over 80 years old, only a few teeth have fallen off have only a few pieces. She went back in and then claims fell to vertebral fractures are now being in a plaster cast.

There are a number of them still remain in employment to hire, to mop the floor, selling lottery tickets, it does whatever they do. They stayed at the temples or on the sidewalk waiting on further appeal. “

After the Tien Lang appeared in newspapers across the petitioners many local governments require consideration of their cases.

But still no sign that the government will look at this issue more closely after thousands of complaints cases are overlooked and no any attention.


Binh Phuoc government does not solve – civil petition 

Quynh Chi, RFA reporter

Farmers in sub-zones 174, 175, 176, 177 in protection forest management Bu Dang, Binh Phuoc province is continuing to petition for enforcement inadequate and the complaint is not resolved.

Photo courtesy of vietbao.vn 

The front of the most beautiful land is divided by

 district officials Dong Phu Binh Phuoc province. 


People burning 

Four subregional this coerced located in five communes of Dak Nhau, Bom Bo, Binh Minh, Tho Son, and Phu Son, Bu Dang District, Binh Phuoc province. December 20th last, begins DPC enforcement for hundreds of households live and work here. Currently, the coercion is not finished because land is so huge. As reported by local radio, starting February 15, the District will continue enforcement.

Three days ago, received the letter RFA grievances of people here, said the enforcement is not in strict compliance with the law and they are hard to complain many times in many organs, but not be addressed.

Attached to this letter report are copies of four documents to civil offices of the Central Party and State as well as to civil offices of the Ministry of Natural Resources – Environment send Bu Dang District Chairman and Chairman Binh Phuoc settlement requires “adequate” and “definitely” the complaints of people forced to land area.

The three documents to the headquarters of the Central People’s Party and State issued respectively in July, November and December 2011. But the text of the Ministry of Natural Resources – Environment issued earlier this year. The people here said that people repeatedly presented to Hanoi for their wish because is not resolved at the local level:

“The first document is sent to the District but the District did not answer. Then dispatch sent to the province. The province was also  ” the same ” and does not meet the requirements of people. They date people, but when people come did not see him, the president. They said it should just say people have to go out further reception room to the Party Central Committee. “

There were four text from the reception room of the requested authority to settle for people but so far, people here have not been exposed to the District Chairman and President of the province, although the text of the rooms clearly the Central District and ask the provincial chairman addressed. According to people here, when they come to see, the notice of these are absent:

“People also went many times but have never met . Each time when the people come, they kept saying that this person and that person is away. They do not meet even on the day, and at night they said only meet one representative. We disagree with the reasons everyone has equal rights. Then they re-appointment to 10 o’clock the next morning. The next day when people come just to say a few sentences, then they said that all the time and do not anymore. “

According to population-based office of the Ministry of Natural Resources – Environment by Le Quoc Trung, chief inspector signed earlier this year that RFA is a copy, said the agency’s headquarters to the State Party and has many written request of Binh Phuoc province address and answer the complaints of the people. According to this dispatch, Chairman of People in early November 2011 has met once, but people do not satisfactorily resolved, so people continue to complain.

Therefore, according to this official document, “Inspection of Natural Resources – Environment Committee earlier proposal to direct the settlement incident, answering citizens in accordance with the law and notify the settlement results to Ministry of Natural Resources – Environment “.


Push responsibility 

For more than a month from the date the Ministry of Natural Resources – Environment notice sent to the Chairman of Binh Phuoc and Tuesday each week, people come to the office of the provincial but have never met Mr. Truong Tan Thieu , provincial governor, also with the reasons for their absence:

cuong-che-dat-nld-com-250.jpg

Binh Phuoc People living being temporary

 land take along the way. Photo courtesy of nld.com 

“The dispatch was brought down but the province did not respond. People concentrated in the province down to the reception room and then back to his room, the president he did not open the door. People crawled lying there waiting and sleep at there. So the police is not allow them be there. The last time was on February 7, we went to the PPC but not answered. The people there say they are not fully competent provincial governor but not always be met. “

According to people here, at first, the province has refused to settle complaints of her children on the grounds that the District must address before reaching the province. However, numerous people that fight for the text of the Central office pointed out the names of presidents of the province to resolve complaints. After that, the Province of using “absence” as presented.

To broad public opinion, we contacted Mr Truong Tan Thieu and urgent presentation of her children. However, he said he is in meeting and that responsibility belongs to the District:

“Now I’m in a meeting but that if any single word must be sent to the People. If in Bu Dang district, the settlement of Bu Dang district. Now I’m in a meeting “.

RFA also contact the Department of Natural Resources – Environment under the number indicated on the website. After four times to transfer calls, we talked with representatives of the Ministry’s headquarters followed. He did not say his names but said the reception room are responsible only for the province sent a written request to settle complaints of the people, in addition to the Ministry that this does not resolve:

“May you be allowed to answer this, people do not point out here that all the central agencies. We also examined the authorities and citizens also responded. At the same time last time, before the New Year, we have a written request for resolution to the province under the law because under the jurisdiction of the province. Reception office of the Central People’s Party also move there. It is just simple we just write like that but the other things we do not resolve. Second, if the deadline is not settled is having the accused law “.

Although the reception room representative said people can denounce past the time limit for settlement. However, the text of the headquarters to the province’s only recommended “early resolution” of the civil complaint, but provide no specified time.

In the cover letter sent three days ago, RFA, people here raised four points not satisfactorily resolved by the government. It is “no paper enforcement decisions; not support compensation nor resettlement grant, and not re-sedentary.”

Through understanding of the RFA, most of people here is people who come from everywhere after 1993 for a new career. They bought land reclamation from the ethnic people. A small number of households where land use is granted. Most people who have left the household. Mostly people here living by farming and animal husbandry. Talking with RFA, said many people here in four primary areas where this has been ironing out enforcement for three times but all without notice and declaration of assets before enforcement.According to the current time: 

Copyright © 1998-2011 Radio Free Asia. All rights reserved.


Categories: Uncategorized | Bạn nghĩ gì về bài viết này?

Điều hướng bài viết

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất / Thay đổi )

Connecting to %s

Blog tại WordPress.com.

%d bloggers like this: